4DX – Een unieke bioscoopervaring

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

De technologie is constant in verbetering. Zo ook de technologie op het gebied van films. Zo hebben we nu 4DX effecten. Maar wat voor effecten zijn dat eigenlijk? En hoe heb ik mijn eerste film mét 4DX effecten ervaren? Verschillende Pathe bioscopen in Nederland hebben hun zalen om laten bouwen naar 4DX zalen en  vertonen steeds meer films met effecten.

Wat is 4DX?

Je bent er nu wel aan gewend om een prachtige of spannende film te kijken in de bioscoop. Heerlijk met een bakje popcorn erbij en de film op het grote doek. Je zit op comfortabele stoelen en ruim twee uur lang ben je aan het genieten van de film. 

Vervolgens kwamen er 3D films aan. De beleving van de film werd net iets beter. Je hebt een bril op je neus en hiermee kan je de film mét 3D effecten beleven. 

Maar! Het kon nog een stapje verder, vonden ze uit in Korea. Door middel van 4DX effecten zou het namelijk een nog betere film beleving worden. Door gebruik te maken van vooraf ingestelde bewegingssimulaties, 3D effecten en andere visuele effecten is de filmbeleving optimaal.

Effecten van 4DX

Welke effecten kan je verwachten in een 4DX bioscoop? Op een rijtje en daarna toegelicht:

 • Bewegende stoelen
 • Geuren
 • Lucht stoten
 • Regen
 • Trillingen
 • Warme lucht
 • Water
 • Wind
 • Sneeuw
 • Bliksem
 • Mist
 • Bubbels

Bewegende stoelen: Je stoelen bewegen allerlei kanten op. Op en neer, heen en weer, rollend, naar achteren, schuin… Deze bewegende stoelen zorgen ervoor dat, vooral tijdens de heftige actie scenes, je stoelen lekker meebewegen in simulatie met de scenes uit de film. Trillingen zijn ook te voelen in de stoelen.

Geuren: Er wordt gebruik gemaakt van verschillende geuren die vaak overeenkomen met de objecten of omgevingen die je in de film ziet.

Lucht stoten: Tijdens bepaalde scenes worden de effecten door middel van lucht stoten versterkt. In de stoelen zitten kleine gaatjes waardoor lucht wordt geblazen. Tijdens een scene waarin wordt geschoten, lijkt het net alsof de kogels langs je oren vliegen door deze luchtstoten.

Weer effecten: De weer effecten wind, sneeuw, bliksem, mist en regen worden in de zaal gesimuleerd door gebruik te maken van de lampen die er hangen en de installaties waarmee regen, sneeuw en mist kunnen worden gesimuleerd.  De wind wordt weer gesimuleerd door aparte simulators en ventilators.

Mijn ervaring met 4DX – Review Fantastic Beasts The Crimes of Grindewald

Mijn eerste 4DX ervaring heb ik mogen beleven met de geweldige film Fantastic Beasts the Crimes of Grindewald, het tweede deel uit de filmreeks Fantastic Beasts.

Je hebt vooraf geen idee hoe je 4DX zal beleven. Zal je misselijk worden tijdens de film doordat de stoelen heftig heen en weer gaan schudden? De Pathe Bioscopen melden namelijk dat dit soort films niet geschikt zijn voor zwangere vrouwen en daarnaast ook niet voor mensen die snel misselijk worden in kermis attracties.

Als je de zaal binnen komt, merk je niet meteen dat je hier straks al die effecten van 4DX gaat beleven. De zaal ziet er precies hetzelfde uit als al die andere reguliere bioscoopzalen. Het enige verschil is dat er in grote letters op de muur ‘4DX’ staat geschreven en dat de stoelen zwart zijn.

Laten we eens comfortabel gaan zitten. Mijn nieuwsgierigheid is groot en dus kijk ik om me heen. Hoe zit die stoel nou in elkaar? Onder mijn voeten zit een plateau waar ik mijn voeten op moet zetten. Achter mijn enkels zit een vaag ‘flubbertje’ waarvan ik heb gelezen dat deze straks tegen mijn enkels aan geblazen wordt tijdens bepaalde scenes. In de armleuning van mijn stoel, aan de rechterkant, bevindt zich een knopje om de water effecten mee aan en uit te zetten. De vertoningen van de trailers zijn gestart.

Bij de trailers in het begin hebben ze de effecten nog niet aan gezet. Dit is pas bij de laatste trailer. De trailer van Aquaman werd vertoond. Wow! Daar gingen we dan. De lampen flikkerden als een gek tijdens de scenes die in de trailer werden vertoond, mijn stoel ging tekeer en de zaal werd gehuld in mist. Ik vond het geweldig! De effecten werkten in ieder geval. Dat was tijdens deze trailer wel duidelijk geworden.

De film begon. De donkere opening van de film, de ontsnapping van Grindewald, zat boordevol effecten. Dit was typisch een scene waaruit duidelijk bleek dat alle effecten vooraf geprogrammeerd waren zodat deze overeenkwamen met wat je zag op het beeld. Je sjeesde heen en weer in je stoel en de effecten gingen helemaal los. Prachtig!

De rust wederkeerde in het ministerie waar dialogen werden gevoerd en waar je zelfs tot in de micro details enigszins wat effecten kon opmerken. Uiteraard gingen de stoelen of de andere effecten in de zaal nu niet meer zo wild als in de scenes hiervoor. Maar effecten waren er wel degelijk. Geniaal vond ik de manier waarop je met je stoel bewegingen maakte wanneer er met de camera om de personages in de film werd heen gedraaid.

Tijdens de hele film werd er royaal gebruik gemaakt van de 4DX effecten en dit maakte deze 4DX ervaring echt geweldig!

Samenvattend over de film: Dit tweede deel uit de Fantastic Beasts reeks is echt fantastisch. Lekker duister en daarnaast ook boordevol humor. Veel actie en een prachtig verloop van het verhaal. James Newton Howard heeft ook echt weer fantastisch werk geleverd met zijn soundtrack voor de film. De acteurs speelden hun rollen voortreffelijk en als ik deze film inclusief effecten een oordeel mag geven in een cijfer: een absolute 9!

Laat in de reacties even weten wat jouw ervaringen zijn met 4DX of Fantastic Beasts The Crimes of Grindewald!