Arseen: Kan je rijstproducten nog wel eten?

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Rijstwafels bevatten weinig vet, weinig calorieën en weinig suikers. Daarbij zijn ze erg lekker als tussendoortje. Dat je deze heerlijke snacks zelf eet is minder erg dan wanneer je deze aan kleine kinderen geeft. Rijstwafels bevatten namelijk arseen. Met dit stofje is al voorzichtigheid geboden als je het als volwassenen naar binnenkrijgt, maar vooral voor kinderen kan de stof erg gevaarlijk zijn. Geef kleine kinderen dan liever geen rijstproducten!!

Arseen in rijst

Arseen wordt ook wel Arsenicum genoemd. Dit is een zwaar metaal dat voorkomt in gesteente, grondwater en in de grond. Doordat er op aarde veel sprake is van milieuvervuiling, komt het metaal ook in voedsel binnen. Helaas is dit niet te voorkomen. Planten (dus ook rijst) nemen het metaal op uit het grondwater en uit de grond. Hierdoor krijgen wij het metaal ook binnen als wij rijst eten. Dit is niet gezond voor ons, aangezien arseen of arsenicum het risico op kanker verhoogt.

Hoe kan je veilig rijst eten zonder teveel arsenicum binnen te krijgen?

Rijst is lekker en gezond, en ook een bordje rijstepap is lekker op zijn tijd. Maar, hoe kan je nou nog op een veilige manier rijst of rijstproducten eten nu dat je weet dat er arseen in zit? Dat is mogelijk door het rijst eten te beperken. Sommige mensen zijn gewend om iedere dag rijst of rijstproducten te eten. Dit zou dus beperkt moeten worden als je ervoor wilt zorgen dat je niet teveel van arseen binnen krijgt. Kies voor alternatieven zoals graanproducten. Wissel het eten van rijst af met het eten van pasta en aardappelen. Eet in ieder geval niet iedere dag rijst of rijstproducten om schade aan de gezondheid te voorkomen.

Rijst, we eten het erg veel

Arseen nog schadelijker voor kinderen

Vele ouders geven hun kroost veel rijstproducten. Denk maar aan rijstepap of rijstebloem. Dat is niet zo gek, want het zit boordevol gezonde bouwstoffen en vele kinderen kunnen de smaak van de rijstproducten ook wel waarderen. Houd er alleen rekening mee dat arseen gevaarlijker is voor kinderen dan voor volwassenen. Een volwassen lichaam verwerkt schadelijke stoffen anders dan dat een kinderlichaam (dus veel kleiner) doet. Probeer het geven van rijst of rijstproducten vooral aan kinderen vooral terug te dringen. Vervang rijstebloem of rijstepap bijvoorbeeld voor producten die zijn gemaakt van granen.

Rijstplanten. Deze nemen arseen op uit de grond en het grondwater.

Dus, kunnen we nou nog rijst eten?

Je kan wel degelijk rijst eten, maar probeer het wel te beperken tot ongeveer eens in de week of minder. Zo krijg je weinig van het metaal arseen binnen en is de kans op schade aan je gezondheid dus veel kleiner dan wanneer je elke dag rijst zou eten. Dit geldt natuurlijk ook voor rijst producten zoals die overheerlijke rijstwafels…