E nummer E122- Azorubine of karmozijnrood

Spread the love
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Het E nummer E122 staat voor azorubine of jarmozijnrood. Deze stof heeft een prachtige rode kleurstof en wordt veelvuldig gebruikt in diverse dagelijkse producten die door ons worden geconsumeerd. Alhoewel deze kleurstof het voedsel voorziet van een prachtige rode kleur, is er wel voorzichtigheid geboden bij het gebruik hiervan. Dit na onderzoek dat is verricht door de Southampton University. Wat zijn de voordelen en nadelen van deze stof en wat betekenen de gezondheidsrisico’s voor jou als consument?

Wat is Azorubine of Karmozijnrood?

Azorubine is een rode kleurstof die veelvuldig wordt gebruikt in cosmetica, voeding en dranken. De stof staat bekend als E122 op de verpakkingen. In het jaar 1939 stond de stof in Amerika bekend als D&C Red No.10. Er was toen de wens om de stof nader te onderzoeken op mogelijke risico’s voor de gezondheid. Er vond echter geen onderzoek plaats en in het jaar 1963 werd de stof zelfs van de onderzoekslijst gehaald omdat er weinig animo was om de stof nader te onderzoeken. Azorubine is ook nooit gebruikt in voeding, drank of cosmetica die in Amerika werd geproduceerd. In Europa werd de stof wel gebruikt. Zo dook het veelvuldig op in bijvoorbeeld kaas, alcoholische dranken en voeding. Omdat de stof in Europa erg populair is, vond er alsnog een onderzoek plaats in het jaar 1970.

E nummer 122 en de Southampton Six

Azorubine werd nader onderzocht als één van de stoffen die mogelijk verband hadden met ADHD gedrag bij kinderen. Daarnaast is ook bewezen dat astmatische klachten worden verergerd en dat er huidirritaties kunnen optreden. De stoffen die behoren bij de Southampton Six zijn synthetische stoffen die met elkaar gemeen hebben dat ze stabiel zijn bij blootstelling aan bijvoorbeeld licht en hitte. Deze kleurstoffen worden om die reden dan ook vaak gebruikt door de fabrikanten van levensmiddelen. Nadelige risico’s voor de gezondheid door deze stoffen werden gevonden in een onderzoek dat werd verricht door de Southampton University in 2007. Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat er een verband bestaat tussen het gebruik van de stoffen en hyperactiviteit bij kinderen. De stoffen tezamen worden de Southampton Six genoemd. Later stonden de stoffen ook bekend als azokleurstoffen. Dit zijn felle kleurstoffen die worden gebruikt in cosmetica en voedingsmiddelen. Deze stoffen kunnen gezondheidsrisico’s met zich meebrengen waardoor voorzichtigheid is geboden bij het gebruik van de stoffen.

Wat zijn de voordelen van azorubine?

Azorubine is makkelijk oplosbaar in water. Dit is natuurlijk ideaal omdat het op deze manier in vele producten gebruikt kan worden. Daarnaast is het een vrij goedkope kleurstof waardoor vele fabrikanten kiezen voor azorubine om hun producten rood te kleuren. Tot slot heeft azorubine een prachtig, fel rode kleur zodat producten er aantrekkelijk uitzien en deze eerder worden gekocht. Al met al is azorubine een ideale kleurstof die bijdraagt aan een goede verkoop van producten en ervoor zorgt dat producten op een goedkope manier kunnen worden gekleurd.

Wat zijn de nadelen van azorubine?

Als azokleurstof en één van de Southampton Six, behoort azorubine tot de kleurstoffen die gezondheidsrisico’s met zich mee kunnen brengen. Zo kan het zorgen voor concentratieproblemen en ADHD-gedrag bij kinderen. Daarnaast kan het ook zorgen voor allergische reacties voor mensen die intolerant zijn voor de stof. Mensen die lijden aan astma dienen extra voorzichtig te zijn met het gebruik van azorubine met als reden dat hun klachten hierdoor kunnen worden verergerd.

Wat betekenen de gezondheidsrisico’s voor jou?

Stoffen die worden aangemerkt als niet veilig en die gezondheidsrisico’s met zich meebrengen zijn stoffen die zijn goedgekeurd door de EU (Europese Unie). Deze goedkeuring houdt in dat de stoffen vrij mogen worden gebruikt zolang er rekening wordt gehouden met de maximaal toegestane hoeveelheid die tijdens de productie in de producten wordt gebruikt. Het is alleen aan te raden dat je rekening ermee houdt dat gezondheidsrisico’s mogelijk zijn en je dus voorzichtig moet zijn als je ervoor kiest om producten waarin deze stoffen gebruikt zijn te consumeren.

Waarin wordt azorubine gebruikt?

Azorubine wordt gebruikt in vele producten. Dit heeft er allemaal mee te maken omdat de stof erg gemakkelijk is in gebruik en het producten er erg mooi uit laat zien. Enkele voorbeelden waarin de stof gebruikt is (of in het verleden gebruikt werd):

  • Jungle Cartoon van Look-o-Look
  • Sensations noir framboise van Côte d’Or
  • Disco Biscuit van Aldi
  • Aquarius Grapefruit
  • Cheetos Chesterballs
  • Picco Balla van Haribo

Let erop dat de eventuele bijwerkingen pas na een langere tijd optreden en dus niet direct merkbaar zijn.