E123-Amarant: een veelgebruikte azokleurstof

Spread the love
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]


Amarant is een rode kleurstof die bekend staat als het E-nummer E123. De kleurstof wordt gewonnen uit de Amaranthus, een rode bloem. De stof wordt veelvuldig gebruikt voor het kleuren van voedingsmiddelen, dranken en cosmetica. Door onderzoeken die zijn verricht in opdracht van de Europese Unie is gebleken dat de stof gezondheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Voorzichtigheid is dus geboden met het gebruik van deze azokleurstof

Amarant is de rode synthetische azokleurstof die ook wel bekend staat als E-123. De rode kleurstof geeft verschillende voedingsmiddelen zoals wijnen en borrelnoten een mooie rode kleur. Voorheen werd de kleurstof onttrokken uit de amarant. Tegenwoordig wordt de kleurstof voornamelijk synthetisch gemaakt omdat het onttrekken uit de amarant te duur is geworden. De kleurstof is goed oplosbaar in water. Hierdoor is het een populaire kleurstof voor vele producenten. De Aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) is maximaal 0,5 mg/kg lichaamsgewicht.

Alhoewel amarant kan worden geconsumeerd door iedereen, ook door mensen die zich houden aan dieetbeperkingen, wordt de stof beschreven als een met verschillende gezondheidsrisico’s. Dit heeft te maken met de gezondheidsrisico’s die de stof met zich mee kan brengen. Echter, aangezien deze gezondheidsrisico’s enkel naar voren komen in verschillende onderzoeken maar niet altijd van invloed zijn op mensen, is dit E-nummer goedgekeurd voor gebruik door de Europese Unie.

De amarant

De amarant is een familie eenjarige kruidachtige bloemen die rond de zestig soorten kent die groeien in zowel de gematigde als de tropische streken. Sommige soorten amarant worden in vele Aziatische en Afrikaanse landen gegeten als groenten. Ook in Griekenland wordt amarant gegeten als groenten. De soorten amarant die worden gegeten als groenten zijn voller van smaak en kunnen worden gegeten als graanvervanger of zijn ideaal voor mensen die zich houden aan een glutenvrij dieet. In Europese landen worden sommige Amarant soorten gebruikt als sierplanten en zijn de bloemen vaak geschikt als snijbloemen.

De Amarant plant

De voordelen van amarant

Doordat amarant goed oplosbaar is in water, kan het worden gebruikt in vele verschillende soorten producten. Daarnaast is de kleurstof ook ideaal om te gebruiken aangezien het niet gevoelig is voor hitte, licht en zuren uit bijvoorbeeld vruchten.

De nadelen van amarant

In de jaren zeventig is een onderzoek gestart door Rusland. Daar is het verband ontdekt tussen de synthetische kleurstof en kanker. De resultaten die naar voren zijn gekomen met betrekking tot dit verband tonen enkel aan dat ratten tumoren ontwikkelden na inname van de stof. Er is nooit een bewijs geweest voor een dergelijk verband tussen de stof en mensen. Door de mogelijke gesonheidsrisico’s is amarant wel verbannen uit verschillende landen waaronder Amerika. Er bestaat echter wel een aantoonbaar verband tussen de kleurstof en mensen die intolerant zijn voor salicylaten (wat voorkomt in bijvoorbeeld aspirines en andere pijnstillers). Zij zouden namelijk sterk kunnen reageren op amarant. Daarnaast is amarant een azokleurstof.

Azokleurstof

Azokleurstoffen zijn synthetische kleurstoffen die in verband worden gebracht met gezondheidsklachten zoals hyperactiviteit. Zo gaat het om synthetische felle kleurstoffen die stabiel blijven bij blootstelling aan licht, zuurstof, hitte en kou. Daarnaast staan deze kleurstoffen allemaal in verband met allergische reacties zoals galbulten en zwellingen rond de ogen. Daarnaast kunnen de azokleurstoffen ook zorgen voor hyperactiviteit bij kinderen. Indien dit het geval is, wordt dit ook weergegeven op de labels van de producten waarin de stof gebruikt wordt. Tot de Azokleurstoffen behoren:

 • Tartrazine
 • Zonnegeel FCF
 • Azorubine
 • Amarant
 • Cochenille Rood A
 • Allurarood AC
 • Briljantzwart BN
 • Litholrubine BK

Waarin wordt E123 amarant gebruikt?

Amarant wordt gebruikt in cosmetica waar het ook wel bekend staat als CI16185. Daarnaast wordt het gebruikt als kleurstof in voedsel maar dan staat het bekend als E123. Producten waarin amarant gebruikt wordt of in het verleden gebruik werd:

 • Borrelnoten
 • Aperitiefwijnen
 • Alcoholische dranken
 • Vis (kaviaar)
Kerst 2018