Een boek schrijven alsof het een film is

Spread the love
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4.5/5]

Je hebt er misschien wel eens over nagedacht om een boek te gaan schrijven. Op het internet lees je allerlei manieren waarop je kunt gaan beginnen met schrijven en daarnaast heb je ook allemaal handleidingen gekocht zodat je ook werkelijk aan de slag kunt. Daar zit je dan met je pen en je papier in de aanslag. Het enige wat ontbreekt is een beetje inspiratie. Je hebt namelijk geen idee waar je boek over zal gaan. Probeer je boek eens te schrijven alsof het een film is! Zet filmmuziek op en gebruik het als inspiratiebron.

Een boek schrijven alsof het een film is

Het is misschien een vreemde gedachte om je boek te schrijven alsof het een film is. Het is een methode die je misschien wel kan helpen om inspiratie op te doen voor je verhaal en die je op een snellere manier aan je boek kan laten werken. Maar hoe werkt dat dan precies?

Een plot, cast en omgeving

Als je een film bekijkt dan merk je dat er een aantal factoren vast staan. Zo is er een bepaald aantal personen die je in de loop van de film begint te herkennen of waaraan je je misschien wel hecht. Daarnaast staat het verhaal ook vast. Tot slot is er de omgevingwaarmee duidelijk wordt gemaakt waar het verhaal zich afspeelt en in welke tijd het verhaal zich afspeelt.

Plot

Begin met het bedenken waar je wilt dat het verhaal over gaat. Verzin in grote lijnen hoe het verhaal gaat. Je kunt dit een beetje zien als een omschrijving van een trailer van een film. Daarin wordt kort beschreven waar de film over gaat zonder dat er teveel wordt ingegaan op de kleine details die misschien wel het verloop van het verhaal kunnen verklappen. Vaak staat er op de achterkant van het boek geschreven waar het verhaal over gaat. Ook hier zal niet worden verklapt hoe het verhaal exact gaat want anders hoeft men het boek net zo goed niet te lezen.

Cast

Een film is niks zonder personages. Elk personage heeft een eigen karakter net zoals mensen in het echte leven. Ze hebben bepaalde eigenschappen waaraan je ze kunt herkennen, ze hebben een uiterlijk en ze hebben banden met andere personages in de film. De personages bij elkaar wordt ook wel de cast genoemd. In een boek heb je natuurlijk ook personages nodig die je dezelfde eigenschappen, uiterlijke kenmerken en banden met anderen moet geven zoals ze dat in een film ook hebben. Je moet er alleen wel rekening mee houden dat de personages in de film worden gespeeld door acteurs. Als je naar de film kijkt dan leer je de personages kennen en herkennen doordat je de acteurs onthoudt. Dat is wel zo makkelijk. In een boek moet je er als schrijver voor zorgen dat je de personages duidelijk genoeg maakt zodat de lezers deze net zo goed kunnen onthouden als de personages in de film. Dit doe je door een duidelijke beschrijving te maken van de personages. Je kunt ervoor kiezen om een personagelijst te maken waarin je al hun eigenschappen beschrijft. Zo heb je zelf een duidelijk beeld van de personages en kun je ze makkelijker overbrengen aan de lezers van je boek. Je kunt desgewenst ook ‘echte’ acteurs in je hoofd nemen zodat je deze kunt beschrijven. Natuurlijk niet qua naam maar wel als inspiratie!

Omgeving

Een film maar ook een verhaal uit een boek speelt zich niet af in een lege ruimte en is vaak ook niet tijdloos. Er valt heel veel te vertellen over de omgeving waarin het verhaal zich afspeelt. Probeer daarom ook voor jezelf een duidelijk beeld te scheppen in welke tijd het verhaal zich afspeelt en waar het zich afspeelt. Houd er rekening mee dat het best kan zijn dat je geen jaartallen wilt noemen in je boek omdat dit de moeilijkheid met zich meebrengt dat alles ook feitelijk moet kloppen zoals dingen zich echt hebben afgespeeld in die tijd. Zo kan het moeilijk zijn dat je een boek schrijft over de prehistorische tijd waarin je een personage beschrijft dat heen en weer rijdt op een fietsje! Je kan het boek dan het beste tijdloos houden of een beetje hinten naar de tijd waarin het verhaal zich afspeelt door een duidelijke beschrijving te maken van de omgeving, de kleding die de mensen dragen, de soorten huizen waarin ze wonen en zo verder.

Nu dat je een duidelijk beeld hebt over de personages die voorkomen in je verhaal en je weet waar en wanneer het verhaal zich afspeelt, is het tijd om je bezig te gaan houden met het verhaal. Je hebt het plot al af maar dit vertelt enkel in grote lijnen waar het verhaal over gaat. We gaan het plot dus verder uitwerken.

Het plot uitwerken

Het plot ligt voor je. In korte regels heb je in grote lijnen aangegeven waar het verhaal over gaat. Maar hoe nu verder? Nu raak je weer lichtelijk in paniek omdat je een goede inspiratiebron mist.

Filmmuziek

Je schrijft het boek alsof het een film is. En bij een goede film hoort natuurlijk ook een goede soundtrack die er speciaal voor gecomponeerd is. Filmmuziek wordt ook wel een score genoemd en is vaak instrumentaal. Wist je dat filmmuziek een goede inspiratiebron kan zijn voor het schrijven van je eigen verhaal? Zoek een mooie score. Het liefst eentje die je van begin tot eind op kan zetten en die een beetje past bij het thema van je boek of die je gewoon erg mooi vindt om naar te luisteren. Een soundtrack die jij mooi vindt kan het beste werken als een goede inspiratiebron.

Je verhaal verder uitwerken

Met een goede soundtrack op kun je nu je verhaal verder uitwerken. Werk je plot uit tot een verhaal van 1 à 2 pagina’s. Schrijf precies op hoe je verhaal begint, hoe het verloopt en hoe het vervolgens zal eindigen. Je hebt maar maximaal twee pagina’s dus laat de kleine details maar achterwegen. Gebruik de muziek als inspiratiebron. Zie de beelden voor je alsof je een filmrol voor jezelf afspeelt en schrijf het zo duidelijk mogelijk op. Wat je nu namelijk opschrijft op de twee pagina’s is namelijk de basis voor de verdeling van de hoofdstukken die je straks gaat maken.

Gevulde inhoudsopgave

Je hebt het verhaal nu voor je liggen. Je weet nu hoe het boek begint, hoe het verloopt en hoe het zal eindigen. Dit moet je straks gaan uitwerken tot een boek. Je zou nu wel kunnen beginnen met het uitwerken van het verhaal totdat het de grootte krijgt van een echt boek, maar je kunt jezelf ook helpen om overzicht te behouden. Dit doe je door een gevulde inhoudsopgave te gaan maken. Om dit te kunnen maken, moet je het verhaal dat je net geschreven hebt, verdelen in kleine stukken.

Knippen

Het knippen van de tekst doe je door een duidelijke verdeling te maken van de grote tekst die je nu hebt. Verdeel de grote tekst in hoofdstukken. Je hoeft nog geen titels te bedenken. Deze komen later. Voor nu is het even belangrijk dat je de grote tekst verdeelt in kleinere stukken zodat je deze stukken verder uit kunt werken tot hoofdstukjes.

Titels en beschrijvingen

Als het goed is, heb je nu allemaal korte stukjes tekst. Maak het duidelijker voor jezelf. Geef elk stukje tekst een toepasselijke titel en herschrijf de tekstjes zodat je een soort kleine beschrijvingen krijgt van de hoofdstukken. Op deze manier weet je straks precies wat je moet schrijven en met welk hoofdstuk je bezig bent.

Uitwerken!

En nu kan je echt aan de slag gaan! Je hebt een overzichtje voor jezelf gemaakt en met je gevulde inhoudsopgave kun je nu aan de slag gaan. Werk je index rustig af. Je weet nu precies wat je moet schrijven en in welke volgorde. Gaandeweg het schrijven kan het zijn dat er nieuwe ideeën in je opkomen. Maak je geen zorgen! Je gevulde inhoudsopgave is slechts je houvast. Elk nieuw idee is welkom en die kan je gewoon rustig erbij invoegen en uitwerken in je boek.

Luister tijdens het schrijven naar je filmscore een laat de ideeën maar komen. Zie je verhaal voor je als een film in plaats van als een boek vol letters. Beleef het. 

Jij bent helemaal vrij in hoe je het boek schrijft dus geniet ervan! En vergeet niet dat het verhaal vaak niet in één keer goed is. Lees wat je al hebt opnieuw en opnieuw. Verwijder wat stukken en vervang ze voor nieuwe. Het is allemaal een onderdeel van het schrijfproces.

Heel veel schrijfplezier!