Gerhodineerd zilver?

Spread the love
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Je kent het wel: je bent op zoek naar een leuk kettinkje of ring van zilver die je iemand cadeau wilt geven. Je zoekt heel wat af en je komt de standaard zilveren sieraden tegen. Maar wat is nou weer gerhodineerd zilver?

Zilver in sieraden staat bekend met de code 925. Als je een echt zilveren sieraad in bezit hebt, dan zie je deze code heel klein gegraveerd aan de binnenkant van het sieraad.

Zilver heeft wel de eigenschap dat het kan reageren op de huid. Je herkent dit aan de zwarte sporen die het kan achterlaten op de huid. Maar hoe komt dit nou?

Waarom geeft zilver zwart af op de huid?

Zilver is een edelmetaal. Dit metaal kan gaan oxideren. Dit is een natuurlijk proces. Het zwarte laagje dat ontstaat wordt veroorzaakt door waterstofsulfide. Waterstofsulfide wordt ook wel zwavel genoemd. Waterstofsulfide komt ook gewoon voor in de lucht die we dagelijks inademen. Wanneer zilver in aanraking komt met waterstofsulfide, dan zal er een zwart laagje op het zilver ontstaan en dit laagje geeft vervolgens weer af op de huid. Het zwarte laagje wordt ook wel zilversulfide genoemd en is niet schadelijk voor je gezondheid of het zilver. Het is alleen vervelend dat je vingers of hals of zilverwaar zwart wordt.

Zwavel komt in zekere mate voor in de lucht, maar komt veel meer voor in: eieren, uien, wol, elastiek, latex, rubber en parfum.

Maar waarom reageert het dan met je huid? Dit heeft te maken met de natuurlijke oliën die het menselijk lichaam aanmaakt. Ook zweet zorgt ervoor dat het zilver kan gaan oxideren. Via de huid scheiden wij allerlei stoffen uit. De mate van oxidatie van het zilver dat wij in contact brengen met onze huid is dus ook afhankelijk van wat we naar binnen krijgen via bijvoorbeeld voeding en medicijnen.

Gerhodineerd zilver

Alhoewel de oxidatie van het zilver niet schadelijk is voor je sieraad en ook niet voor de gezondheid, kan het best lastig zijn dat je steeds je zilver moet oppoetsen of je huid moet schrobben om van die zwarte vlekken af te komen. Daarom verkopen sommige juweliers gehordineerd zilveren producten.

Gerhodineerd wil zeggen dat er een heel dun laagje Rhodium, een platina metaal. Door dit te doen, kan het zilver niet meer gaan oxideren en blijft het dus mooi en glanzend.

Steeds meer juweliers en andere verkopers van sieraden verkopen gerhodineerde zilveren producten omdat de consumenten daar de voordelen van inzien.

Er zijn nog geen bewijzen over de voor en nadelen voor de gezondheid als het gaat om het dragen van gerhodineerd zilveren sieraden.