Kolenkachel

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Je ziet ze nu haast niet meer terug. Ten minste, niet als primaire verwarmingsbron. Een kolenkachel. Vroeger hadden ze dit type kachel vaak wel in huis als primaire verwarmingsbron. Hoe werkt zo’n kolenkachel? En hoe ziet de geschiedenis van deze kachel eruit?

Een Kolenkachel

Een kolenkachel is letterlijk een kachel dat kolen verbrandt. Bij deze verbranding komt warmte vrij. De kachel werd gebruikt om een woning of een gebouw mee te verwarmen. De kolen werden met een kolenkit in de kachel gegooid. Mensen konden steenkool kopen om dit als brandstof in de kachel te hooien. Er kon worden gekozen voor verschillende soorten en maten kolen, waaronder antraciet, cokes en eierkolen. Ook werd er wel gebruik gemaakt van bruinkool of van briketten van steenkool.

Tijdens het verbranden van de brandstof ontstaat er rook. Deze rook bevat koolstofdioxide en koolstofmonoxide. Deze rook moest natuurlijk afgevoerd worden en dit gebeurde via de schoorsteen.

Kolenkachels geven meestal stralingswarmte af. Dit heeft als voordeel dat de kamer, die vaak een lagere luchttemperatuur heeft, aangenaam aan gaat voelen. Je kon geen temperatuur bijstellen in deze kachel. Je moest dichterbij de kachel gaan zitten als je het warmer wilde hebben of juist verderaf wanneer je het minder warm wilde hebben. Vele mensen vinden de warmte die van de kolenkachel afkomt erg prettig.

Een kolenkachel met kookstel

Er zijn echter wel nadelen. Want een kolenkachel zorgt voor heel wat vervuiling in de woning. Er ontstaat roet en stof door de verbranding van de kolen. Er moest wel een voorjaarsschoonmaak worden gedaan om al het rotzooi van de kolenkachel en het stoken in de wintermaanden schoon te maken.

De geschiedenis van de kolenkachel

In het begin van de negentiende eeuw kwam de kolenkachel voor het eerst in de omloop in Nederland. Dit gebeurde echter alleen in de havensteden omdat de steenkoolmijnen in het binnenland maar weinig productie opleverden. Pas aan het einde van de negentiende eeuw ontving Nederland vanuit Wales een grote voorraad steenkolen die voor huisbrand ter beschikking was gesteld. De Belgische en Duitse steenkool volgde later. Cokes, een bijproduct van de gasfabrieken, werden ook gebruikt in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanaf 1907 kreeg Nederland eigen steenkoolmijnen en de levering van steenkolen voor huisbranddoeleinden kwam op grote schaal op gang.

Een kolenkachel in de woonkamer

Turf was, voor de komst van steenkolen, een belangrijk brandstof. Maar de populariteit van deze brandstofsoort nam af met de komst van steenkolen. Kolenkachels werden voornamelijk gebruikt in de jaren 60. Vanaf het jaar 1970 werden dit soort kachels bijna niet meer gebruikt omdat het stoken van steenkool veel werk met zich meebracht. De vervanger voor de kolenkachels waren de oliekachels.

Nu worden kolenkachels helemaal niet meer gebruikt. Het kan wel zijn dat je ze hier en daar nog in een woonkamer ziet staan!