Kunnen oogbollen bevriezen?

Spread the love
[Totaal: 2   Gemiddelde:  4.5/5]

Het kan aardig koud zijn buiten, en dan te bedenken dat de temperaturen in Nederland nog niet eens zo heel laag komen. In Rusland kunnen de temperaturen dalen tot wel -48 graden en dan maar niet te spreken over de temperaturen op Antarctica. Tegen deze kou kun je je altijd wel kleden. Je bedekt je hele gezicht, maar meestal blijven je oogbollen blootgesteld aan de kou. Kunnen deze bevriezen? Een onderwerp in de
menselijk lichaam weetjes!

Ogen kunnen bevriezen!

Als je ogen worden blootgesteld aan extreme kou, dan kunnen je ogen wel bevriezen. Het is dan niet zo dat je hele oogbol bevroren raakt, maar de meeste schade zal zich voordoen aan het hoornvlies.

Schade aan het hoornvlies door extreme kou

Als bevriezing zich voordoet aan het oog, wordt er een klein laagje ijs gevormd op het oog zelf. Deze zet zich vast een de oogleden. Het oog kan hierdoor beschadigd raken. Deze schade treedt vooral op als er constant koude wind op het oog staat. In sommige gevallen is zelfs een hoornvliestransplantatie nodig.

Door rust en warmte kan het ijslaagje weer smelten en schade worden voorkomen. Als er al sprake is van schade, dan is dit helaas onherstelbaar en kan dit zelf leiden tot een hoornvliestransplantatie.