Slapen met de verwarming aan is ongezond!

Spread the love
[Totaal: 0   Gemiddelde:  0/5]

Je ziet het al voor je: het is koud buiten en je wilt het liefst zo snel mogelijk naar binnen. Daar waar het lekker warm is. Waar je kan genieten van warme dranken en je knus voor de kachel kan gaan zitten. Daar is natuurlijk niks mis mee en de warmte biedt je uitstekende comfort. Er zijn echter vele mensen die deze wens naar warmte doortrekken naar de nacht. Zij zetten de verwarming lekker hoog aan in de nacht zodat het er dan warm is. Maar is dit wel zo goed voor je gezondheid?

Lekker slapen

Wij hebben allemaal slaap nodig. In de zomermaanden draaien wij vaak in ons bed omdat het er dan te heet is en in de wintermaanden hebben we het te koud. We zijn dus constant op zoek naar comfort om lekker te kunnen slapen. We maken lange dagen op werk en op school en dus vinden wij dat we een goede nachtrust wel hebben verdiend. En dat is natuurlijk ook zo. Met een goede nachtrust voorkom je vele ziektes en gezondheidsklachten. Lekker slapen doen je we met een fijne kussen onder ons hoofd, een lekker dekbedje en vaak ook met de heerlijke warmte. De warmte zorgt voor comfort. Maar hoever kun je gaan met het warm maken van de kamer? Met name in de wintermaanden zijn vele mensen geneigd om de verwarming in de nacht hoog aan te zetten in hun zoektocht naar comfort.

Slapen met de verwarming aan

Door de verwarming aan te zetten in de slaapkamer kan het juist voorkomen dat je nachtrust niet zo verloopt zoals je had gehoopt. Doordat je de verwarming aan zet kan de lucht erg droog worden. Hierdoor kan je nachtrust worden verstoord doordat je steeds wakker wordt. De luchtvochtigheid ontbreekt nu in je slaapkamer, en daardoor kan je weer last krijgen van hoestbuien en zelfs benauwdheid. Het is dus beter om je verwarming in de nacht uit te draaien. De warmte kan je dan het beste zoeken in dekbedden en dekens.

Melatonine

Het menselijk lichaam heeft een hormoon dat verantwoordelijk is voor de afkoeling van het lichaam. Dit hormoon wordt Melatoninegenoemd. Als je heel hard aan het rennen bent en je begint te zweten, dan is je lichaam bezig met afkoelen. Melatonine zorgt er in dit geval dus voor dat je gaat zweten en dat je lichaam niet overhit raakt. Het hormoon slaapt niet. Het is altijd in werking en dus ook in de nacht. Als je namelijk moe wordt, neemt het hormoon juist toe. Het zorgt er in het geval van slaperigheid voor dat je lichaamstemperatuur daalt zodat je in slaap kan vallen. Als je ervoor kiest om je slaapkamer te verwarmen in de nacht door het openzetten van de verwarming dan kan het hormoon Melatonine zijn werk niet goed doen. Ongeveer 18 graden als kamertemperatuur is ideaal om de nacht mee door te brengen zonder dat je slaap wordt verstoord of zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor je gezondheid.

Perfect slapen

De verwarming biedt dus niet de juiste oplossing om lekker te kunnen gaan slapen, maar wat kun je dan het beste doen in de wintermaanden? Je kunt er het beste voor zorgen om lekkere warme kleding aan te trekken als je gaat slapen. Een wolle trui is wat overdreven want daar zal het hormoon Melatonine ook niet blij van worden. Maar slaap je nou altijd naakt? Dan is het misschien verstandig om een pyama of shirt aan te trekken. Een warme douche vooraf helpt ook mee, maar ook een heerlijk dekbed.

Laat de verwarming dus maar uit tijdens de nacht want dat zal je niet helpen om beter te slapen in de nacht.