Vibrio parahaemolyticus – Ga hygiënisch om met vis!

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Wat is Vibrio parahaemolyticus

Vibrio parahaemolyticus is een bacterie die de oorzaak kan zijn voor voedselinfectie. Deze bacterie kan vaak worden gevonden in vis. Gelukkig komt deze bacterie in Nederland bijna niet voor.

Deze bacterie kan voornamelijk worden gevonden in schaaldieren en schelpdieren. Het komt voor in zeewater waar de temperaturen boven de 15 graden komen. De temperatuur van de Noordzee komt haast niet boven de 15 graden uit, vandaar dat de bacterie ook niet aanwezig is aan de Nederlandse kust.

Vissen krijgen van alles wat binnen. Zorg dus altijd dat je zorgt dat je vis goed door bakt of kookt.

Hoe komt de Vibrio parahaemolyticus bacterie toch in Nederland?

Niet alle vis die wij in Nederland eten komt uit onze eigen Noordzee. Heel veel vis wordt geïmporteerd uit andere landen. Hierdoor is het best mogelijk dat ook wij hier te maken krijgen met de bacterie. Er is een onderzoek gedaan door de NVWA. Uit dit onderzoek is gebleken dat de bacterie niet altijd ziekmakend is en dat visserijproducten vaak incidenteel besmet zijn.

Wat kun je doen om te voorkomen dat je ziek wordt?

Het is geen pretje als je ziek wordt door een bacterie die zich in vis bevindt. Daarom is het van groot belang dat je hygiënisch omgaat met vis. Let erop dat je:

  • Geen rauwe vis eet
  • vis altijd goed bakt of kookt. De bacterie kan namelijk niet goed tegen hitte.