Vitamine B12 tekort door veganistisch eten

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Veganistisch eten heeft vele voordelen voor je gezondheid. Maar er zijn ook nadelen hieraan verbonden. Zo is de kans groot dat je een Vitamine B12 tekort krijgt. Deze vitamine komt namelijk alleen maar voor in dierlijke producten.

Het nut van Vitamine B12

Vitamine B12 is een belangrijke vitamine die zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen in ons lichaam. Daarnaast is deze vitamine erg belangrijk voor de groei en zorgt het voor een goed zenuwstelsel. Het binnenkrijgen van deze vitamine is dus van essentieel belang.

Waar zit vitamine B12 in?

Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten. Je kunt hier denken aan vlees, maar ook aan eieren en melk. Ook in sommige algen en zeewieren komt een vitamine voor die erg lijkt op vitamine B12 maar die het niet is. Deze nep vitamine B12 is niet zo goed voor de gezondheid omdat deze juist de echte waarde van vitamine B12 belemmerd.

Vitamine B12 en veganisten

Veganisten zullen weinig vitamine B12 binnenkrijgen. Deze mensen eten namelijk geen dierlijke producten en krijgen deze belangrijke vitamine dan ook niet of nauwelijks binnen. Zij moeten het dan doen met supplementen.

Een Vitamine B12 tekort

Als je geen dierlijke producten eet of hier te weinig van naar binnen krijgt, dan is de kans sterk aanwezig dat er een vitamine B12 tekort ontstaat in je lichaam. Maar hoe herken je nou of je hier een tekort aan hebt? Mensen die te maken hebben met een vitamine B12 tekort in het lichaam merken dit vooral aan tintelende vingers, vermoeidheid en hoofdpijn. Zoals eerder aangegeven is Vitamine B12 van essentieel belang voor het aanmaken van rode bloedcellen maar ook ook voor het zenuwstelsel. Geheugenproblemen en coördinatieproblemen zullen zich ook gaan voordoen.

Vitamine B12 en Diabetes

Veel diabetes patiënten nemen een medicijn in genaamd Metformine. Dit middel staat erom bekend dat het de opname van vitamine B12 in de darmen belemmerd.

Vitamine B12 en Alzheimer

Homocysteïne  is een stof dat ontstaat bij de stofwisseling van eiwitten in het lichaam. Vitamine B12 heeft hier invloed op. Als er namelijk een tekort is aan Vitamine B12, dan kan het gehalte Homocysteïne te hoog worden. Dit hoge gehalte Homocysteïne staat weer in verband met hart- en vaatziekten en met Alzheimer.

Het is dus belangrijk om, als je geen dierlijke producten naar binnen krijgt, over te gaan op supplementen om het Vitamine B12 gehalte in je lichaam op peil te houden!