Waarom geven mensen bloemen aan elkaar?

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

We hebben zo nu en dan wel eens wat goed te maken met elkaar? Daarnaast zijn we ook constant op zoek naar mooie cadeau’s voor elkaar. Vaak grijpen we naar bloemen. Vooral als we op zoek zijn naar een mooi geschenk voor vrouwen en mannen die van ruikertjes houden. Maar waar komt het eigenlijk vandaan, dat we elkaar bloemen geven?

De geschiedenis van bloemen geven

Bloemen waren altijd heel erg belangrijk voor de mens. Vroeger gebruikte mensen bloemen vooral om te eten, maar ook als geneesmiddel en als parfum. Daarnaast werden bloemen al aan elkaar gegeven sinds de 17e eeuw. Tenminste, in die tijd weten we met zekerheid dat mensen elkaar bloemen gaven. Er zijn namelijk ook bloemen teruggevonden in het oude Egypte. Wie weet gaven zij ook bloemen aal elkaar. Een bloem was een soort embleem. Kijk maar eens naar de tijd van de Vikingen waar zij vaak een roos hadden als embleem. Ook in mythologieën en legenden wordt gesproken over bloemen.

Prachtige bloemen

Maar waarom geven we dan bloemen aan een ander?

In Nederland kennen we verschillende soort bloemen. We vinden het dan ook heel fijn om bloemen aan elkaar te geven. Bloemen zijn echte sfeermakers. Ze hebben prachtige kleuren en kunnen in huis worden geplaatst, in een mooie bijpassende vaas. Dit zorgt weer voor sfeer in huis. Bloemen zijn ook uitstekende geschenken die je zowel aan mannen als vrouwen kunt geven. Tot slot brengen we ook gevoel over met de bloemen. Je hebt niet altijd een kaartje nodig om aan te geven hoe je over een bepaalde persoon denkt. Als er bijvoorbeeld een leuke gebeurtenis heeft plaatsgevonden voor een persoon en je geeft hem of haar een bos bloemen, dan weet hij dat je blij voor hem of haar bent. Als iemand ziek is en je geeft deze persoon een bos met bloemen, dan weet hij of zij dat je hem beterschap brengt. Je hebt hier niet eens kaartjes voor nodig om duidelijk te maken wat je met het bosje bloemen bedoelt. De bloemen symboliseren het bericht.

Door bloemen in een bepaalde vorm weg te geven, breng je ook een bepaald bericht over

Bloementaal

Bloemen hebben een bepaalde taal. In Nederland wordt dit Floriografie genoemd en in Japan heet het Hanakotoba. Mensen zijn zich gaan verdiepen in de taal van bloemen. Of: mensen zijn gaan onderzoeken met welke bloemen je welke berichten over kunt brengen. Elke bloemsoort heeft een symbolische betekenis. We weten instinctief welke bloemen we moeten geven bij welke gebeurtenis. Bijvoorbeeld:

  • Met een Anemoon zeg je: Ik wil graag bij je zijn
  • Een Clematis staat voor innerlijke schoonheid
  • Met een Iris kun je iemand laten weten dat zijn of haar vriendschap veel voor je betekent
  • De Mariabloem staat voor Zuiverheid en onschuld

Zo zijn er vele verschillende bloemen die allemaal een eigen betekenis of taal hebben.