Wat te doen tegen menstruatie krampen

Spread the love
[Totaal: 1   Gemiddelde:  5/5]

Voor vele vrouwen is het maandelijks feest: menstruatie staat weer voor de deur. Tijdens deze periode kunnen vrouwen zich knap ellendig voelen. Er gebeurt ook zoveel in het lichaam op dat moment, dat een pijntje hier en daar haast onvermijdelijk is. Maar er zijn vrouwen die echt heel veel last hebben van hun menstruatieperiode. Wat kunnen zij doen tegen al die krampen en pijnen?

De oorzaken van de menstruatiepijnen

Sommige vrouwen hebben het geluk dat ze maar met een paar krampjes door hun menstruatieperiode komen, waar andere vrouwen te maken hebben met buikkrampen die wel dagen kunnen duren. Maar hoe komt het eigenlijk dat je last hebt van buikkrampen?

Vele vrouwen hebben de menstruatieklachten met elkaar gemeen, zoals bloeden, gevoelige borsten, stemmingswisselingen en de menstruatiekrampen. We kijken even wat beter naar de oorzaak van de krampen.

Waarom krampen tijdens de menstruatieperiode?

Bij elke cyclus komt een eicel vrij uit de eierstokken. Op dat moment wordt het endometrium (baarmoederslijmvlies) dikker. Dit komt allemaal door de hormonen. Dit is een natuurlijk proces van het lichaam waarbij het baarmoederslijmvlies wordt voorbereid op de innesteling van een bevruchte eicel. Als de eicel niet bevrucht raakt, dan vindt er een afstoting van het baarmoederslijmvlies plaats. Dit wordt de menstruatie genoemd. Er vindt bloedverlies plaats. In het baarmoederslijmvlies komen tijdens deze periode stoffen vrij. Hierdoor trekken de spiercellen van de baarmoeder samen. Dit resulteert in de vervelende kramp die dan kan worden gevoeld in de onderbuik of in de rug. Deze pijnen worden dysmenorroe genoemd.

Maar waarom zorgen die stoffen en het samentrekken van die spieren bij de ene vrouw meer pijn dan bij de andere? Dit heeft weer te maken met prostaglandinen. Dit zijn hormoonachtige stoffen die verantwoordelijk zijn voor de bekleding van de baarmoeder. Deze stimuleren de samentrekkingen van de baarmoeder. Als een vrouw meer van deze stoffen heeft, zal zij meer last hebben van menstruatie krampen dan vrouwen die minder van deze stoffen hebben.

Andere oorzaken van krampen door disbalans van prostaglandinen

Niet alleen de menstruatie zorgt voor een disbalans van prostaglandinen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor buikkrampen kunnen worden gevoeld als gevolg van het disbalans van de prostaglandinen. Denk hierbij aan:

  • Ouderdom
  • Het binnenkrijgen van teveel suiker
  • Ouderdom
  • Stress

Niet alleen de buikkrampen zijn het gevolg van de verstoring van de prostaglandinen, maar ook hoofdpijn, diarree en misselijkheid.

Tijdens de menstruatieperiode zou je het liefste de hele dag in bed blijven liggen, maar beweging is juist goed voor je

Wat kun je doen tegen menstruatie krampen?

Nu dat de oorzaken van de menstruatie krampen duidelijk zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat je weet hoe je ermee om kunt gaan. Het blijft bovendien een natuurlijk proces wat zich elke maand zal voordoen. Je moet ermee leren leven. Maar wat kun je nou doen om de menstruatiepijnen de baas te zijn?

Allereerst kun je gebruik maken van een warme kruik. Deze kruik vul je met warm water en leg je bij je buik of bij je rug. Door de warmte van de kruik wordt de pijn iets verlicht.

Voldoende vezels binnenkrijgen is belangrijk tijdens deze periode. Dit betekent niet dat je je helemaal moet vol eten aan brood, want ook in groente en fruit zitten vezels. De reden dat je vezels moet eten is omdat je lichaam meer progesteron dan anders aanmaakt. Als dit gebeurt, betekent het dat je darmen trager gaan werken. Dit kan weer leiden tot obstipatie of verstopping. Je moet ervoor zien te zorgen dat je goed zorgt voor je darmen door voldoende vocht en dus vezels binnen te krijgen. Problemen in de darmen zouden anders over kunnen slaan op de baarmoeder en de blaas.

Het drinken van kamillethee zorgt er ook voor dat de pijnen worden verlicht. Kammillethee, maar ook andere thee dat ontspannend werkt zoals Marjolein en Venkel, zorgt ervoor dat er een rustgevend gevoel is in de buik. Als je een week lang, twee koppen ontspannende thee drinkt per dag, dan zul je merken dat de buikkrampen wat minder zijn.

Ontspannende thee doet veel wonderen, ook tijdens de menstruatieperiode

Hou je niet zo van thee maar wel van melk? Dan kan je lekkere warme melk drinken met nootmuskaat daarin. Net zoals de thee zorgt warme melk met nootmuskaat voor een ontspannend gevoel in de buik.

Bewegen is juist belangrijk tijdens de menstruatieperiode. Het liefst zou je de hele dag blijven liggen maar dit zorgt voor een tegenovergesteld resulataat. Doe veel aan rek en strek oefeningen om je rugspieren te ontspannen.

Vitamine B is belangrijk voor het lichaam. Deze vitamine is verantwoordelijk voor balans van je hormoonspiegels. Cafeïne vermindert vitamine B in je lichaam. Daarom is het belangrijk om niet teveel koffie te drinken tijdens je menstruatieperiode. Een kopje kan heus geen kwaad. Ook moet je uitkijken met het innemen van teveel suiker. Juist in deze periode is het belangrijk hierop te letten. Suiker veroorzaakt ook schommelingen in de hormoonspiegels en zorgt ervoor dat magnesium minder goed kan worden opgenomen in het lichaam.

De menstruatieperiode is dus goed door te komen, als je maar goed voor jezelf zorgt.